01.Still001

Документарни филм „Војничка насеља у Војводини“ бави се Војном границом, пре свега делом који је пролазио кроз Војводину, од њеног настанка 1458. па до њеног, тзв. развојачења 1867. Срби су чинили и до 50% војног састава Аустроугарске монархије. У замену за војну службу добијали су мањи део земље у трајно власништво а већи на обрађивање и могли су је задржати док год су имали мушко потомство које је вршило војну службу. Такође, били су изузети из јурисдикције цивилних власти, имали су пореске олакшице и што је најважније, могућност образовања и напредовања у војној служби, те верски имунитет који их је штитио од прозелитске политике, спровођене пре свега од стране Угарске. Дакле, били су земљорадници у миру и војници у рату. Срби у Хабсбуршкој монархији нису само чували границу од упада из Отоманске империје већ су се борили и у читавом низу ратова које је Монархија водила у Европи, од ратова за Шпанско и Баварско наслеђе па све до ратова вођених против Наполеонове Француске.
Филм се бави мање познатим али изузетно значајним поглављем српске историје. Аутор је желео да осветли свакодневни живот, обичаје, начин настанка насеља и утицај тог периода на Војводину каква је данас те се више фокусирао на „цивилни“ аспект живота у Војној граници него на војнички, мада је тај сегмент у обради ове тематике неизоставан.
Александар Каришик је (1966) је завршио дизајн графике у школи за дизајн и студирао је Српскохрватски језик и књижевност на Филозофском факултету у Новом Саду. Филмом и телевизијом се бави од 1990. године. Као редитељ, сценариста и продуцент учествовао је у продукцији преко 150 ТВ рекламних и музичких спотова, двадесет индустријских, едукативних и П.Р. филмова, те неколико кратких играних филмова међу којима се издвајају “ The Name of The Game “ награђен Златном плакетом града Београда у категорији најбољег мини филма, на Мартовском фестивалу кратког, анимираног и документарног филма, и „Српска миленијумска буба“. ТВ реклама “ Miss Twissty “ узета је у музеј реклама Жан Мари Бурсикоа. Такође као редитељ и продуцент радио на трочасовном едукативном филму „Бебе су О.К.“ који је од стране Министарства за науку и технологију проглашен пројектом од значаја за развој науке. Продуцент је и редитељ емисије „ТВ Ја“ Душка Богдановића и косценариста и редитељ документарног филма „Врана, вршачка вредна птица“, едукативно забавног серијала „Име мог сокака“.