foto 03.april

Mladi fotograf Nikola Veljić (23) u isto vreme izlaže svoje radove- portrete tradicije u Kući „Đure Jakšića“ u Beogradu i savremene palanke u galeriji “MoRA” (muzej Ruske umetnosti) http://www.moramuseum.org/current-exhibition/u Nju Džersiju.
Nikola Veljić bavi se pre svega studijskom fotografijom i fotografisanjem portreta. U okviru još jedne postavke u Njujorku nalazi se devet njegovih fotografija i to iz tematske celine „Portret tradicija“ kao i fotografije sa ulica Njujorka, što je sad već deo porodičnog esnafa, činjenicom da nam se njegov otac Goran pre par godina u Beogradu predstavio temama „Snapshot jednakosti“ i „Bridge“.
„Ulice ovde ili moj grad tamo su nešto što svakodnevno otvara mogućnost za umetničko delovanje. Trudim se da svakodnevno sa kamerom u ruci beležim dešavanja i ljude. Studio je nešto što volim, ali ‘street photography’ je pravi izazov za mene kao umetnika“, kaže mladi Nikola Veljić.
Dakle kako je navedeno, deo ove izložbe je i u galeriji Rivaa | Roosevelt Island Visual Art Association, New York City gde su i fotografije Grifita Dejvisa, jednog od najpoznatijih foto-reportera u SAD, kao i Romea Hortona, koji je fotografisao poznate svetske lidere. Pred Nikolom je sjajna budućnost, a izložba u Kući Đure Jakšića je prilika za našu podršku, činjenicom da promoviše nacionalnu tradiciju.