Марија Пољак

Рођена 1998.године у Београду. Студент четврте године основних академских студија, модул Примењена уметност, одсек Керамика на Факултету примењених уметности у Београду.

У 2020. години самостално излагала у Мајданпеку и Смедеревској Паланци.

Учествовала на 27 колективних изложби у Београду, Великој Плани, Смедеревској Паланци, Шапцу, Ковину, Панчеву, Алексинцу, Мајданпеку, Ријеци, Осијеку, Љубљани Улму. Добитница је ИИИ награде на ИВ Међународном бијеналу уметницког цртеза у Смедеревској Паланци и посебне похвале зирија за цртеж на 34. Октобарском ликовном салону у Центру за културу Ковин.

Контакт: 064/4965930, poljakmarija98@gmail.com

На овој изложби ће бити приказан избор керамичких скулптура које су настале током студија на предмету уникатна керамика и серија цртежа насталих у протеклих годину дана. У одређеним радовима у керамици инспирација је проналажена у природи и њеним феноменима попут подводног света, вегетације, биоморфних форми…Примењена је у њиховој изради комбинација правилних вртених форми, преобликованих у неправилан облик са додавањем врло ситних елемената, попут ткања, која имају за циљ да што боље истакну форму декоративне текстуре како у керамици тако и на цртежима.

 У серији цртежа тема су женске фигуре у контемплацији, приказане у различитим анализама мисаоног удубљивања, понирања у унутрашњи свет, препуштајући неограничену слободу личне поетике, естетике и језика у много нивоа ликовности, декоративности и њених изражајних облика. Рађени су комбинованим техникама на папиру (графитна оловка, бојице, акварел, темпера, пастел..). Инсистирање на традиционалном носиоцу дела, највећим делом када су саме цртачке технике у питању, означава опредељеност за такав приступ у циљу заузимања што веће слободе и што већих кративних учинака у њиховој контекстуализацији.