17. јула у 20 часова, у Kући Ђуре Јакшића у Београду, отвориће се самостална изложба слика ауторке Биљане Билбилоске из С. Македоније. На изложби ће бити представљени радови рађени задње три године, у техници акрил и уље на платну на картону.

Слике воде дијалог за музиком. Музика се надовезује на слике, као екстензија, а ритам као елеменат креће се од праволинијског до неправилног стања, са тенденцијом да надмаши границе слике.

За ову изложбу, др Александар-Андрија Пејовић каже: Моћ боје и снага колорита најбоље долази до изражаја у оквиру ноктуралног аспекта стваралаштва Билбилоске. Јер, уметница ноћ види кроз прасак црвене копрене на плавичастој боји ноћи, а ехо просто заглушује тмину и мрак својом мултидимензионалном јаркошћу боја које се чују јаче и продорније од звука. Управо способност да се звук прикаже бојом, цртежом који има дужину, ширину, висину, дубину, али и правац остављају највећи утисак код примаоца ове уметничке поруке. Ово постаје рукопис Билбилоске, који је присутан кроз сва њена дела, па макар она била декомпонована или фрактална – колоплет моћи и снаге који је у сталном труду да изађе из оквира слике постају фабула насликаног у сублимацији звука, боје и покрета.

Биљана Билбилоска дипломирала је 2004. године на графичком одсеку (смер графички дизајн) Факултета ликовних умјетности Универзитета „Св. Кирил и Методије” у Скопљу, у класи професора Зорана Јакимовског. На истом факултету магистрирала је 2012. године код професора Трајчета Блажевског. Бави се графиком, сликарством, илустрацијом, перформансом и филмом. Одржала је пет самосталних изложби и учествовала на бројним групним изложбама широм Северне Македоније, САД, Румуније, Турске, Француске, Србије. Живи и ради у Скопљу.

Изложба ће бити отворена до 31 јула.