Изложба “Портрет на икони” која се реализује од 01.10.2021. године до 11.10.2021. године у галерији “Кућа Ђуре Јакшића” окупља бројне иконописце који су изложили 41 икону, а који своје различите иконописачке поетике артикулишу кроз фокус на портрет на иконама светих а које су утемељене на суптилној фузији стилизованог портрета ранохришћанског и средњовековног црквеног сликарства и отвореног истраживачког теолошко – стваралачког концепта.

Изложба се већ другу годину одржава захваљујући гостопримству и подршци гелерије “Кућа Дјура Јаксиц” што представља огроман допринос и подршку галерије развоју иконописа у Србији и региону.

Аутори изложених икона смело указују на снагу иконографске ликовне форме да ликовним језиком изобрази светост насликаних личности истовремено указујући на моћ иконе изрази светост сваке од насликаних личности.

Иконописци поштујући целокупно хришћанско ликовно предање, угледајући се на живопис иконописаца и фрескописаца из свих историјских етапа креирају широк спектар ликова светих и маркантно представљају низ радова којима доказују да живопис 21. века изнова живи и пулсира и даје свој веома драгоцен допринос развоју хришћанског уметничког предања.

Велику награду изложбе добила је Анастасија Антић за икону Св. Великомученик Георгије, а Похвалу за ауторски рад Гордана Радовановић.
По затварању изложбе прогласиће се и Награда публике.