Позивамо Вас на отварање изложбе слика Илије Ике Пандуровића, “Повратак Скадарлији”, у галерији Кућа Ђуре Јакшића у среду, 15 децембра 2021 од 17-19 часова.
Изложба траје до 30.децембра 2021. Аутор изложбе је Тијана Стојиљковић, историчар уметности.

Илија Пандуровић (1933-2013) завршио је Ликовну академију у класи Зоре Петровић и Љубице Цуце Сокић. Био је професор ликовног образовања у Уметничкој школи у Београду. Одржао је 30 самосталних и преко 100 колективних изложби у земљи и иностранству. Био је члан УЛУС-а.

На платнима Илије Пандуровића (1933-2013) готово увек ћемо видети по неког голуба. Појединачно или у јату, испред ведута нашег града или његовог Долова, јасно представљени или у скривеним назнакама голубови су увек присутни. Због тога се његово сликарство може посматрати и као онористичко.

Птица је од давнина представљала неисцрпан извор значења и тумачења. Оне су универзалан симбол који повезује небо и земљу, анђеле и виша стања бића. У многим културама, дуго су биле извор мистерије и страхопоштовања, а у појединим су биле симбол наклоности богова према људима.

Уметници, којима је припадао и сам Пандуровић, често проналазе инспирацију у мотивима из природе, животињама, птицама, цвећу, проналазећи иновативне начине да ухвате њихове јединствене боје, фасцинантне шаре и препознатљиве силуете. Падуровић је сликао оно што је волео и што га је окруживало – истинске лепоте живота оличене у малим стварима.

Па тако и голуб – овај вечити симбол мира и невиности, који је после потопа узлетео да људима објави нову наду и који представља алегорију нашег постојања на Земљи, током читавог сликарског опуса Пандуровића, остао је препознатљиви лајт- мотив и неисцрпан извор инспирације. По својој естетској разноликости, изражајним лицима и грациозним покретима, голубови су постали Пандуровићева омиљена тема. Истраживао их је у различитим појавним облицима и техникама током свог целокупног уметничког стваралаштва. Голубове је читавог живота волео и с љубављу узгајао на крову свог атељеа.

Оно што је препознатљиво у његовом сликарству је атмосфера коју преноси на платна. Изведени јарким експресионистичким бојама, често густим пастозним наносима, уоквирени контурама, Пандуровићеви голубови понекад имају и антропоморфне карактеристике. Његова сликарска палета је наглашена, потез оштар и прецизан.

Изложба пред нама, нуди увид у опус једног сликарског тока, најчешће мотиве за којима је посезао и по којима је остао упечатљив, запамћен и поштован међу истинским љубитељима уметности његовог сликарства. У својој младости био је један од симбола Скадарлије, боравећи у њој као сликар и посетилац и зато га овом изложбом враћамо управо њој.