У Кући Ђуре Јакшића, 11. јуна у 19.00 часова, биће организовано књижевно вече посвећено књижевном делу Дејана Стојановића.

О књижевном стваралаштву Дејана Стојановића, говориће Матија Бећковић и Мухарем Баздуљ које није потребно посебно представљати јер је реч о књижевним посленицима највишег реда који спадају у највећа имена књижевног и јавног живота Србије. Модератор је Невена Витошевић.

Посебан фокус ће бити на књигама објављеним у последњих пет година, а то су пенталогија „Свет у нигдини“ (2017), „Скривена светлост“ (2018), „Искра искона“ (2021), као и књиге есеја „Стваралац и стварање“ (2021) и „Новочовек и новосвет“ (2022).

Дејан Стојановић је српски писац који је четврт века живео у Чикагу. Мало је познато у Србији да у свету Стојановића цитирају многе славне личности, од Шерон Стоун до најпознатијег индијског глумца, Шаха Рука Кана; од професора креативног писања до шефова компанија; од музичара до спортиста, а често се нека његова мисао-стих користи као мото на почетку књига угледних теоретичара. Стојановићеву пенталогију Свет у нигдини, велики број угледних српских теоретичара књижевности и писаца окарактерисали су као јединствено и капитално дело српске књижевности чије објављивање су означили као крупан датум у српској књижевности.

После књижевне вечери, за госте ће бити организован пригодан коктел па могу да наставе дружење у пријатној атмосфери Скадарлије уз пиће и finger food (биће отворена и задња врата са малом терасом до Скадарлије).