У четвртак 27.04. у Кући Ђуре Јакшића одржавају се последња предавања у оквиру изложбе “Таи чи у огрлици од осам бисера”. Са почетком у 18 часова одржаће се предавање са темом “Сликарство и калиграфија уз музику традиционалног инструмента Ерху”, а потом од 19 часова “Порекло кинеских борилачких вештина”.

Кинеско сликарство је традиционална сликарска уметност која приказује прелепе и величанствене реке и планине. Његове богате боје и течни потези су као облаци који се крећу око обичног папира, показујући планине и реке на природан начин.

Ерху (пинијин:ерху) што значи “двожични музички нструмент северних мањина”, настао је у династији Танг и има историју дужу од хиљаду година. То је један од главних гудачких жичаних инструмената у породици традиционалних кинеских музичких инструмената. Боја звука ерхуа је скоро иста као и људски глас, са осећајем за певање и причање.

Кинеска калиграфија је важан део кинеске традиционалне културе. То није само начин дословног изражавања, већ и начин уметничког изражавања, али и начин преношења културног и духовног наслеђа.

Кинеске борилачке вештине имају веома дугачку историју. Свој огроман утицај и популарност широм света оне су стекле не само као систем(и) борења, већ и као праксе јединства унутрашњег, духовног и спољашњег, физичког усавршавања и развоја, поставши истовремено симбол најдрагоценијих обележја кинеског духа.

Као културни феномен, кинеске боричаке вештине такође су на специфичан начин повезане са различитим историјским периодима и друштвеним окружењима, који се рефлектују у борилачким праксама и наслеђу борилачких школа појединачно. У најопштијем одређењу, њихово порекло повезује се са теоријом I Ching-a, традиционалним медицинским праксама прилагођеним војним потребама, будизмом, конфуцијанизмом и споју традиционалног кинеског рвања (jiaodi) и акробатских перформативних уметности (baixi).

Добродошли!

Кућа Ђуре Јакшића, Скадарска 34