„Изложбу три графичара“ школе Орфелин можете погледати од 03. октобра у 19 часова.

Позивамо вас на јубиларну 15. изложбу школе графике “Орфелин”!

У априлу 2008. године основана је школа класичних графичких техника “Орфелин”.

Оснивачи школе су академски сликар, Наташа Бркић и редован професор графике на ФПУ, Гордана Петровић.

У школи „Орфелин“ полазници изучавају класичне графичке технике: линорез, линогравуру, акватинту, бакропис, суву иглу, меку превлаку, резерваж, и отискују графике на ручној преси, повезујући традицију, индивидуалност и таленат.

Школа негује оригиналну ручну штампу, са свим њеним особеностима – непромељивошћу, непролазношћу и директним контактом руку са подлогом, алатом, бојом, папиром и пресом. Поштују се сви етички стандарди графичарске професије, којима се штити оригиналност, одвајају се од фалсификата, као и од индустријског умножавања.

Милош, Лира и Александра су после прве године у школи „Орфелин“, када су научили основне тајне графичког заната, наставили да долазе још 6 година. Сада, већ владају оригиналном ручном штампом, експериментишући и у комбинованим графичким техникама. Открили су свако свој графички и ликовни језик, негујући индивидуалност и таленат! Овом изложбом графика насталих у школи „Орфелин“ млади графичари се представљају као самостални уметници.

До сада је одржано 14 колективних изложби, на којима су представљени радови свих генерација полазника школе “Орфелин”.Током 15 година рада отиснуто је преко 1500 графичких листова, а кроз школу је прошло око 90 полазника, од којих неки долазе и неколико година.

Отварање ће се одржати 03. октобра у 19 часова. Улаз је слободан. Добродошли!