Позивамо вас на колективну, жирирану изложбу Портрет на икони 2023. која ће свечано, уз присуство Његовог Преосвештенства викарног Епископа топличког господина Петра, бити отворена 31. октобра 2023. у 19 часова.

У организацији Културног центра Калеидоскоп публици ће бити представљена 53 рада од 42 аутора из Србије и региона. Изложба, чији ауторски концепт потписује МА Биљана Јовановић, је и у претходним издањима окупила бројне иконописце, који своје различите иконописачке поетике артикулишу кроз фокус на портрет на иконама светих, а које су утемељене на суптилној фузији стилизованог портрета ранохришћанског и средњовековног црквеног сликарства, и савременог, отвореног истраживачког теолошко – стваралачког концепта. Новина од 2023. године је проширење концепта изложбе на допојасну икону.

Значај ове изложбе огледа се у чињеници да је црквена уметност признати део савремене уметности, као и васељенском значају Иконе у православном свету. Византијске уметничке концепције неодвојив су део српске културе и сасвим присан, неодвојив део њеног бића. Стога је веома важно да Београд негује континуитет одржавања ове изложбе, кроз тежњу да се систематизује и представи јавности црквена уметност у Србији.

И ове, као и претходних година, стручни жири био је састављен од најеминентнијих имена из ове области: др Тодор Митровић, редовни професор на Академији СПЦ за уметности и консервацију; МА Владимир Карановић, доцент на Факултету савремених уметности; МА Јелена Хинић, доцент на Академији СПЦ за уметности и консервацију; Биљана Јовановић, МА сликарства, независни кустос и ауторка изложбе; Владимир Бата Кидишевић, један од првих српских фрескописаца у савремној историји и један од наших најпознатијих аутора сакралне уметности у свету.

Изложба ће трајати до 9. новембра 2023. Улаз за посетиоце је слободан.

МА Јелена Хинић у рецензији за каталог изложбе каже:

Изложбе овог типа су значајне не само у односу на могућност да се направи један тематски пресек уметничких достигнућа, већ и да сваки од излагача као посматрач свога дела процени његов домет у односу на почетну идеју, на одређено ауторско хтење, као и у контексту сопственог уметничког развоја. Ауторе повезује управо истраживање улоге портрета, иако су они различити по приступу, сензибилитету и поетици, што је за публику веома привлачно. Изложба која је пред нама не само да разбија извесне предрасуде о неинвентивности и репетитивности који се погрешно приписују иконопису, него сведочи управо о супротном: широком дијапазону израза и богатству примењених ликовних средстава.