У суботу, 25. новембра, у 17 часова, одржаће се трећа по реду трибина Читај ме, гледај ме. Теме којима ћемо се бавити су серије „Деца зла“, „Корени“, „Време зла“, „Време смрти“, а гост трибине биће наш познати глумац Радован Вујовић.

Вујовић је изузетно тражен и активан глумац млађе генерације чија је каријера у последњим годинама у успону. Поред сарадње са изузетним позоришним ствараоцима, публика га познаје и из серија „Јужни ветар“, „Државни службеник“, „Сенке над Балканом“, „Тунел“…

Низ запажених улога остварио је на филму и у позоришту, а на нашој трибини биће речи пре свега о серијама „Корени“, „Време зла“ и „Време смрти“ према романима Добрице Ћосића. Специјално ћемо се осврнути на серију „Деца зла“ према роману Миодрага Мајића коју управо гледамо и која је жанровски и тематски сасвим другачија од претходних радова.

Покушаћемо заједно да препознамо шта је за глумца важно када се прикључи пројекту који се снима према неком књижевном делу и да ли следи искључиво редитељске инструкције или се ослања и на своје личне утиске о делу које је читао. Колико се мења порука дела у односу на филм? Да ли су ликови које је тумачио захтевнији у погледу истраживања и надограђивања карактера, у односу на оно што је као читалац спознавао?

Посебно ћемо разговарати о тренду да се све више снима према романима у домаћој кинематографији, као и о атмосфери која влада у филмским екипама када је реч о темама које се актуелизују. Да ли су историјске, крими теме или социјално-породичне теме доминантне и важне за нашу публику.

Добродошли!